5 husmorstips för att få dina skor att lukta gott

illaluktande skor i frysen

Lägger du fortfarande dina skor i frysen? 

Att bli varm och svettig om fötterna och att skorna börjar lukta efter några användningar är såklart inget nytt problem. Problemen med svettiga fötter och stinkande skor har funnits mycket längre än de moderna behandlingarna har. Olika människor och husmödrar har därför varit mycket uppfinningsrika med lösningar från kökets skafferier, med mer eller mindre lyckade resultat. Här är 5 husmorstips som många har testat för att få sina skor att lukta gott igen!

  1. Lägga skor i frysen

Att lägga in stinkande skor eller kläder i frysen under natten är ett välkänt tips som sägs kunna döda bakterier och neutralisera lukten. Och visst kan det verka som att stanken är borta, men det är oftast bara tillfälligt. Du kommer nämligen snart att märka att när skon används och blir varm igen så återkommer lukten. Det beror helt enkelt på att frysens standardtemperatur inte är i närheten av den extrema kyla som krävs för att faktiskt döda de ingrodda bakterierna.

  1. Lägga tepåsar i skor

Visst vore det väl härligt om svettiga skor hade en så enkel lösning som billiga tepåsar? Tricket är att lägga väldoftande, torra tepåsar i skorna och hoppas på att odören ska försvinna. Och te kan faktiskt suga till sig lukten ganska effektivt. Men samma sak gäller här – eftersom bakterierna inte försvinner så återkommer lukten så fort skorna används igen.

  1. Tvätta skor med ättika

Ättika är känt för sina fantastiska egenskaper inom städning och tvätt, bland annat för att det kan neutralisera lukten i instängda rum och på svettiga kläder. Men se upp! När svettlukten försvinner är det lätt hänt att skorna i stället börjar lukta ättika, vilket inte heller är en särskilt angenäm doft. Ättika är dessutom frätande, vilket såklart kan skada dina skor.

  1. Behandla skor med bikarbonat

Precis som ättika så är bikarbonat, och även bakpulver, en populär ingrediens i en lång rad olika husmorstips. Tillvägagångssätten varierar lite, men många testar att gnugga eller strö bikarbonat i skorna för att få bort lukt. Det största problemet med bikarbonat är dock att det bleker skon, så om det lyckas så fungerar det ändå bara på vita skor.

  1. ShoeHype-spray

Så vad finns kvar som både dödar bakterier och tar bort lukten, utan att förstöra skorna? ShoeHype! Tvärtemot många andra sprayer som säger sig utlova samma mirakel, är ShoeHype både effektivt och miljövänligt. Eftersom ShoeHypes enda restprodukter är syre och vatten är produkten 100 % biologiskt nedbrytbar, samtidigt som det faktiskt fungerar mot stinkande skor.

Köp ShoeHype spray här